Buchdorf city center

X

La costruzione di una parte centrale di Buchdorf è interpretata come una possibilità per ripensare il sistema relazionale tra le parti, regola e alterazione derivano da un pensiero coeso sull’immaginario della città.


Autonomia o discontinuità si legano sempre in una terza traccia, un tratto distintivo di un luogo al quale aderire o contraddire in relazione di un registro consapevole di scelte, come una struttura non dichiarata che nelle forme ma stretta nei processi.
Le singole architetture sono state interpretate secondo una forte continuità compositiva, dei corpi a pianta regolare, rimandi che trovano riscontro nelle forme preesistenti all’interno dell’edificato di Buchdorf. Questi volumi basici si sviluppano un linguaggio capace di innestarsi nella realtà esistente, un processo d’intonazione del nuovo sul sistema architettonico locale, come una vicinanza d’intenti profonda.
Le strutture a corte aperta rappresentano una soluzione regolare, dotata di una densità rarefatta ma ancora capace di riconoscersi in un tracciato superiore, così un insieme di edifici si raggruppa secondo una logica relazionale, variazioni di minima - altimetriche e planimetriche - si traducono in una sequenza di spazi urbani concatenati.

Project description
New city centre

Location
Buchdorf, Germany

Client
City of Buchdorf

Architect
DEMOGO studio di architettura

Landscape
o+a | ori+arienti

Structural engineering
Marcello Colsanti

Bioclimatic
Cristina Garavelli

Chronology
2016 restricted competition finalist

Building Area
3160 m2

The project for the new center of Buchdorf proposes to build an urban system of high quality public spaces through the juxtaposition of the planned buildings. The volumes in the project are organized in a regular composition with an open court system, in which the offsets and the characterizations of the architectures guarantee the articulation of the space, offering sequences and views that allow the typical structure of empty and full historical cities. The competition site presents by its very nature a section with an important difference in height. The project uses this variation to organize a sequence of urban spaces that are well correlated with each other although with different functions. The square in this way becomes the place of social gatherings in occasions of public and special events, easily accessible, but intimate, collected and protected.
The staircase / ramp becomes the place of socialization for the citizens of Buchdorf, as an arena from which to allow an interesting view and perception of the laying of the Maibaum flagpole and other public events. 
The proposed interpretation aims at enhancing an overall landscape idea by constructing an environmental system suited to the specific context of Buchdorf, with a focus on economic sustainability and the landscape-environmental enhancement of the square-park-agricultural landscape system. The individual architectures have been interpreted with a strong compositional continuity, of the regular-shaped bodies that are reflected in the pre-existing forms within the Buchdorf building. The new volumes develop a language capable of becoming integrated into the existing reality, a process of intonation of the new on the local architectural system.

La costruzione di una parte centrale di Buchdorf è interpretata come una possibilità per ripensare il sistema relazionale tra le parti, regola e alterazione derivano da un pensiero coeso sull’immaginario della città.


Autonomia o discontinuità si legano sempre in una terza traccia, un tratto distintivo di un luogo al quale aderire o contraddire in relazione di un registro consapevole di scelte, come una struttura non dichiarata che nelle forme ma stretta nei processi.
Le singole architetture sono state interpretate secondo una forte continuità compositiva, dei corpi a pianta regolare, rimandi che trovano riscontro nelle forme preesistenti all’interno dell’edificato di Buchdorf. Questi volumi basici si sviluppano un linguaggio capace di innestarsi nella realtà esistente, un processo d’intonazione del nuovo sul sistema architettonico locale, come una vicinanza d’intenti profonda.
Le strutture a corte aperta rappresentano una soluzione regolare, dotata di una densità rarefatta ma ancora capace di riconoscersi in un tracciato superiore, così un insieme di edifici si raggruppa secondo una logica relazionale, variazioni di minima - altimetriche e planimetriche - si traducono in una sequenza di spazi urbani concatenati.

Project description
New city centre

Location
Buchdorf, Germany

Client
City of Buchdorf

Architect
DEMOGO studio di architettura

Landscape
o+a | ori+arienti

Structural engineering
Marcello Colsanti

Bioclimatic
Cristina Garavelli

Chronology
2016 restricted competition finalist

Building Area
3160 m2

The project for the new center of Buchdorf proposes to build an urban system of high quality public spaces through the juxtaposition of the planned buildings. The volumes in the project are organized in a regular composition with an open court system, in which the offsets and the characterizations of the architectures guarantee the articulation of the space, offering sequences and views that allow the typical structure of empty and full historical cities. The competition site presents by its very nature a section with an important difference in height. The project uses this variation to organize a sequence of urban spaces that are well correlated with each other although with different functions. The square in this way becomes the place of social gatherings in occasions of public and special events, easily accessible, but intimate, collected and protected.
The staircase / ramp becomes the place of socialization for the citizens of Buchdorf, as an arena from which to allow an interesting view and perception of the laying of the Maibaum flagpole and other public events. 
The proposed interpretation aims at enhancing an overall landscape idea by constructing an environmental system suited to the specific context of Buchdorf, with a focus on economic sustainability and the landscape-environmental enhancement of the square-park-agricultural landscape system. The individual architectures have been interpreted with a strong compositional continuity, of the regular-shaped bodies that are reflected in the pre-existing forms within the Buchdorf building. The new volumes develop a language capable of becoming integrated into the existing reality, a process of intonation of the new on the local architectural system.

0000

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.