Foxtown Restyling

X

“Di giorno uccelli fantastici volavano nella foresta pietrificata e coccodrilli tempestati di gioielli scintillavano come salamandre araldiche sulle sponde del fiume cristallino. Di notte l'uomo illuminato sfrecciava tra gli alberi, le braccia come ruote dorate, la testa come una corona spettrale... ”
James Graham Ballard


Il Fox Town è un edificio commerciale costruito originariamente  secondo logiche di separazione dell’architettura dallo spazio urbano della città, è scabro e compatto, come una rinuncia a viso aperto alle possibilità relazionale delle sue parti. Ogni assenza di progetto, di dettaglio, di pensiero, risponde ad un piano cosciente di confinamento degli ambiti, alla declinazione del commercio affine alla logica box-in-the-box.
Il progetto tenta la costruzione di una soglia tra interno ed esterno, un diaframma capace di mediare il rapporto dei volumi secchi e con l’ambiente circostante.
Una foresta di pilastri si modula lungo il perimetro come un sistema puntuale di bordo, costruisce uno spessore da abitare, agisce dall’esterno verso l’interno, introduce una spazialità nuova tra gli steli verticali apre la dimensione di una foresta cristallizzata. Il tempo muta, rallenta improvvisamente in un cambio d’atmosfera e possibilità, un disorientamento verticale che sposta lo sguardo, in un attesa sulla soglia, nei movimenti tra le rampe e le scalinate del basamento compatto.

Project description
Exterior restyling and expansion of shopping mall Fox Town

Location
Mendrisio, Switzerland

Client
Tarchini FoxTown SA 

Lead Architect
Felicia Lamanuzzi architetto

Associate Architect
DEMOGO studio di architettura

Chronology
2014 competition 1st prize

Building Area
1900 mq

Budget
CHF 3.101.700

We may elect Fox Town shopping mall as the emblem of the amorphous contemporary urban fabric that has grown very quickly and has obeyed to the dogmas of the modern times in matters of city planning: the preeminence of the car and the random and widespread occupation of the land. Called non-places, these territories are thought to effectively perform the specific function for which they have arisen (producing, displaying products, moving, parking, living …) without any level of interactions between their parts and the city.
The project is made up of three main elements: each of them deals with a particular issue while taken together they can transform the building in a public facility open to the city. The building gives coherence to the entire complex. At the same time the porch also communicates a sense of evanescence thanks to the fascinating play of light and shadows that it produces, expressing in this way its real function. The porch not only represents the reception space but also attracts and accompanies the customers up to the entrances of the building. The basement, which represents the link between the height of the street and the height of the building accesses, acquires multiple identities (it can become square or walkway) and takes back the high scale that characterizes the porch to the human scale. The façade cladding improves the energy efficiency of the building and reduces the polluting emission that the complex normally generates.

“Di giorno uccelli fantastici volavano nella foresta pietrificata e coccodrilli tempestati di gioielli scintillavano come salamandre araldiche sulle sponde del fiume cristallino. Di notte l'uomo illuminato sfrecciava tra gli alberi, le braccia come ruote dorate, la testa come una corona spettrale... ”
James Graham Ballard


Il Fox Town è un edificio commerciale costruito originariamente  secondo logiche di separazione dell’architettura dallo spazio urbano della città, è scabro e compatto, come una rinuncia a viso aperto alle possibilità relazionale delle sue parti. Ogni assenza di progetto, di dettaglio, di pensiero, risponde ad un piano cosciente di confinamento degli ambiti, alla declinazione del commercio affine alla logica box-in-the-box.
Il progetto tenta la costruzione di una soglia tra interno ed esterno, un diaframma capace di mediare il rapporto dei volumi secchi e con l’ambiente circostante.
Una foresta di pilastri si modula lungo il perimetro come un sistema puntuale di bordo, costruisce uno spessore da abitare, agisce dall’esterno verso l’interno, introduce una spazialità nuova tra gli steli verticali apre la dimensione di una foresta cristallizzata. Il tempo muta, rallenta improvvisamente in un cambio d’atmosfera e possibilità, un disorientamento verticale che sposta lo sguardo, in un attesa sulla soglia, nei movimenti tra le rampe e le scalinate del basamento compatto.

Project description
Exterior restyling and expansion of shopping mall Fox Town

Location
Mendrisio, Switzerland

Client
Tarchini FoxTown SA 

Lead Architect
Felicia Lamanuzzi architetto

Associate Architect
DEMOGO studio di architettura

Chronology
2014 competition 1st prize

Building Area
1900 mq

Budget
CHF 3.101.700

We may elect Fox Town shopping mall as the emblem of the amorphous contemporary urban fabric that has grown very quickly and has obeyed to the dogmas of the modern times in matters of city planning: the preeminence of the car and the random and widespread occupation of the land. Called non-places, these territories are thought to effectively perform the specific function for which they have arisen (producing, displaying products, moving, parking, living …) without any level of interactions between their parts and the city.
The project is made up of three main elements: each of them deals with a particular issue while taken together they can transform the building in a public facility open to the city. The building gives coherence to the entire complex. At the same time the porch also communicates a sense of evanescence thanks to the fascinating play of light and shadows that it produces, expressing in this way its real function. The porch not only represents the reception space but also attracts and accompanies the customers up to the entrances of the building. The basement, which represents the link between the height of the street and the height of the building accesses, acquires multiple identities (it can become square or walkway) and takes back the high scale that characterizes the porch to the human scale. The façade cladding improves the energy efficiency of the building and reduces the polluting emission that the complex normally generates.

0000

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.