Nuremberg Housing

X

La struttura urbana di Norimberga insiste sulla ripetizione e di un edificato a corte, il perimetro del comparto è generalmente densificato da un bordo costruito, le parti interne ospitano invece corti vegetali, spazi dotati di una dimensione maggiormente privata.


La proposta è un’alterazione controllata di questo sistema iniziale. Una corte si apre facendosi attraversare lungo la direzione dominante dei flussi pedonali di percorrenza. I volumi residenziali diventano un margine frangi flutti, puntano a densificare lo spazio pubblico tra le residenze, a costruire un’idea di urbanità dominate rispetto alla dimensione delle singole architetture.
In questo assetto la corte acquista una rilevanza centrale, diventa uno spazio urbano per le persone, con molteplici possibilità d’uso pensando a diverse esperienze all'aperto, come rappresenta una piazza verde flessibile in cui costruire comunità, ospitare mercati, fiere e attività sportive. Le singole unità residenziali sono disegnate pensando alla privacy degli abitanti, tentano di costruire ambiti domestici personali utilizzando logge e terrazzi come buffer di protezione ed estensione, tra interno ed esterno.

Project description
Mixed use building

Location
Nürnberg, Germany

Client
City of Nuremberg/WBG Nürnberg

Lead Architect
DEMOGO studio di architettura, studio Perini

Associate Architect
Stefano D’Elia

Chronology
2014 Europan12 competition Finalist Project

Building Area
0,7 ha

The project is in contrast with the existing urban fabric: the courtyard becomes a permeable space, a porous system, which acts as a link to give continuity and join different parts of the city. The proposal wants to be a simple act, but full of meaning as a symbol for the community. The city is considered as an organism, a system made up of parts, of architecture elements, in which the public space become opportunities to generate connections.
The project tells a story: two bent buildings, shaped by the central courtyard, collect the flows through the area, from north to south, and generate new points of view that connect the area to the rest of the city.
The idea of the project finds its meaning in the courtyard, where the urban flows converge and define the living functions. The strategy which the project delineates lies in the creation of a net of relations, in the flexibility and adaptability of the new structure and in the improvement of living standards of the local residents. Starting from an accurate reading of the context the project proposes a sort of “transposition”, characterizing for a distinctive adaptability to changes and future needs of the city of Nuremberg.

La struttura urbana di Norimberga insiste sulla ripetizione e di un edificato a corte, il perimetro del comparto è generalmente densificato da un bordo costruito, le parti interne ospitano invece corti vegetali, spazi dotati di una dimensione maggiormente privata.


La proposta è un’alterazione controllata di questo sistema iniziale. Una corte si apre facendosi attraversare lungo la direzione dominante dei flussi pedonali di percorrenza. I volumi residenziali diventano un margine frangi flutti, puntano a densificare lo spazio pubblico tra le residenze, a costruire un’idea di urbanità dominate rispetto alla dimensione delle singole architetture.
In questo assetto la corte acquista una rilevanza centrale, diventa uno spazio urbano per le persone, con molteplici possibilità d’uso pensando a diverse esperienze all'aperto, come rappresenta una piazza verde flessibile in cui costruire comunità, ospitare mercati, fiere e attività sportive. Le singole unità residenziali sono disegnate pensando alla privacy degli abitanti, tentano di costruire ambiti domestici personali utilizzando logge e terrazzi come buffer di protezione ed estensione, tra interno ed esterno.

Project description
Mixed use building

Location
Nürnberg, Germany

Client
City of Nuremberg/WBG Nürnberg

Lead Architect
DEMOGO studio di architettura, studio Perini

Associate Architect
Stefano D’Elia

Chronology
2014 Europan12 competition Finalist Project

Building Area
0,7 ha

The project is in contrast with the existing urban fabric: the courtyard becomes a permeable space, a porous system, which acts as a link to give continuity and join different parts of the city. The proposal wants to be a simple act, but full of meaning as a symbol for the community. The city is considered as an organism, a system made up of parts, of architecture elements, in which the public space become opportunities to generate connections.
The project tells a story: two bent buildings, shaped by the central courtyard, collect the flows through the area, from north to south, and generate new points of view that connect the area to the rest of the city.
The idea of the project finds its meaning in the courtyard, where the urban flows converge and define the living functions. The strategy which the project delineates lies in the creation of a net of relations, in the flexibility and adaptability of the new structure and in the improvement of living standards of the local residents. Starting from an accurate reading of the context the project proposes a sort of “transposition”, characterizing for a distinctive adaptability to changes and future needs of the city of Nuremberg.

0000

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.